ECONOMIE MOZAMBIQUE: UITSTEKENDE PERFORMANCE

Met de onafhankelijkheid van Mozambique in 1975 kwam een einde aan een koloniaal tijdperk van bijna 5 eeuwen. Ten tijde van haar onafhankelijkheid was Mozambique één van de armste landen ter wereld. Socialistisch mismanagement en een gewelddadige burgeroorlog van 1977-1992 verergerden de situatie.

In 1987 voeren de overheid een serie van macro-economische hervormingen door, die tot doel hadden de economie te stabiliseren. Deze hervormingen, gecombineerd met de hulp van donorlanden en de politieke stabiliteit sinds de meer-partijen verkiezing in 1994, gaven het BBP in Mozambique een ware boost van $4 miljard in 1993 tot $31 miljard in 2014.

FDI MOZAMBIQUE

De fiscale hervorming, inclusief de introductie van een BTW hervorming en een hervorming van de douane diensten, hebben een positief effect gehad op de financiële huishouding van de Mozambikaanse overheid. De economie van Mozambique groeide met een gemiddeld 6%-8% in het decennium tot aan 2014 en was hiermee één van de beste landen in geheel Afrika.

Buitenlandse directe investeringen (FDI) leverden een sterke bijdrage aan de uitstekende performance van de economie in Mozambique (zoals in de grafiek ook gepresenteerd),. Het Afrikaanse continent groeide met 5% het laatste jaar en is nu 1.5 punten boven het mondiale economische groei gemiddelde. in 2014 was Mozambique het vijfde land in Afrika, gemeten in het aantal van van projecten met buitenlandse investeringen.

8% GROEI PER JAAR HET KOMENDE DECENNIUM

De recente ontdekking van grote voorraden van minerale natuurlijke bronnen, zoals olie, gas en kolen, gecombineerd met de voortdurende hervormingen en verbeteringen van het ondernemersklimaat in Mozambique, bieden uitstekende kansen voor Mozambique om zich te ontwikkelen tot een middeninkomen land in de aankomende jaren.

Mozambique’s mogelijkheden om grote investeringsprojecten in natuurlijke bronnen aan te te trekken, zal naar verwachting leiden tot hoge groeicijfers de komende jaren. De huidige groei van buitenlandse investeringen (FDI –  voornamelijk in de mijnbouw, energiesector en gerelateerde industrieën, landbouw en voedselverwerkende industrie en de bouwsector – zullen leiden tot jaarlijkse economische groei van tenminste 8% in het komende decennium.

GEOGRAFIE & ANDERE KENMERKEN

MOZAMBIQUE MAPMozambique heeft ongeveer 26 miljoen inwoners. De grootste concentratie van inwoners bevindt zich in de hoofdstad Maputo, alwaar ca. 1,8 miljoen mensen wonen. Twee andere steden hebben ook meer dan een half miljoen inwoners, namelijk Beira en Matola.

Maputo heeft zijn positie behouden als stad met de meeste buitenlandse investeringen tussen 2009 en 2014: 24,68% van alle FDI vonden hier plaats. Ondanks dat de hoofdstad de eerste plaats inneemt in het FDI klassement, is het de vijfde stad gemeten in banencreatie. Beira – Mozambique’s tweede stad – creëerde de meeste nieuwe banen, ongeveer 190% meer dan Maputo.

Mozambique beschikt over een strategische ligging in Zuidelijk Afrika. Het beschikt over een 2.700 km lange kustlijn. Daarnaast wordt Mozambique vaak beschouwd als hoofd entree naar Zuidelijk Afrika door haar drie internationale havens en verschillende internationale vliegvelden. Gezamenlijk bieden deze toegang tot meer dan vijf aangesloten landen in de regio, met meer dan 250 miljoen inwoners.